Wydajna, uprzemysłowiona produkcja ogromnych ilości żywności jest nieuniknioną koniecznością uniknięcia niedoborów żywności i globalnego głodu. Wyzwanie polega na poprawie jakości i bezpieczeństwa żywności produkowanej przemysłowo. Sprostanie temu wyzwaniu będzie polegało na sukcesie programu obniżania patogenów, analizy zagrożeń i krytycznego punktu kontroli USDA (USDA), który rozpoczął się w 1996 r., W tym samym roku co FoodNet, program intensywniejszego nadzoru nad infekcjami przenoszonymi przez żywność w 10 krajach. stany, oraz PulseNet, system do elektroforezy w żelu pulsującym DNA podtypu patogenów jelitowych zidentyfikowanych w amerykańskich laboratoriach klinicznych. Program HACCP musi być potwierdzony naukowo i stosowany bardziej konsekwentnie na wszystkich etapach produkcji żywności – działania, które mogłyby zapobiec obecnemu wybuchowi salmonelli. Ogólnokrajowa ekspansja FoodNet mogłaby poprawić nadzór udokumentowanej choroby przenoszonej przez żywność, ale bardziej terminowo, elektroniczna centralna sprawozdawczość (która jak się teraz robi wymaga prawie 2 tygodni) i rozszerzenie naszego krajowego programu na międzynarodową skalę są wymagane, aby umożliwić bardziej skuteczne badanie choroby klastry. Podtypy patogenu PulseNet powinny zostać przyspieszone, a program powinien zostać zintegrowany z podobnymi działaniami w innych krajach.
Potrzebujemy skuteczniejszych programów monitorowania produkcji i przetwarzania żywności (w tym żywności importowanej) i oceny jej bezpieczeństwa. Inspekcje producentów i przetwórców żywności przez agencje państwowe, FDA i USDA zostały ograniczone przez niewystarczającą liczbę personelu i niewystarczające wsparcie budżetowe. Bezpieczniejsza żywność pojawi się tylko wtedy, gdy rząd federalny zaangażuje zasoby potrzebne do jej osiągnięcia. Musimy również opracować szybkie i bardziej czułe metody molekularne do wykrywania enteropatogenów w żywności, zarówno podczas przetwarzania, jak i losowego pobierania próbek produktów końcowych, a programy stosujące te technologie muszą zostać opracowane i wdrożone w odniesieniu do żywności o wysokim ryzyku.
Wymaganie kodów kreskowych wskazujących na pochodzenie wszystkich komercyjnych produktów spożywczych pozwoliłoby na natychmiastowe śledzenie produktu spożywczego do określonego gospodarstwa, zakładu przetwórczego lub centrum dystrybucji. Taki system mógł znacznie przyspieszyć rozwiązanie epidemii salmonelli, która miała miejsce w meksykańskiej papryce. Konsumenci mają prawo znać pochodzenie żywności, które powinno być podane na etykiecie każdego świeżego, nietrwałego artykułu spożywczego.
Są jednak dalsze kroki, które uważam za konieczne. Powinniśmy energicznie realizować obiecujące nowe podejścia do żywienia drobiu, trzody chlewnej i bydła, które mogą zmniejszyć kolonizację kampylobacter, salmonellą i E. coli. Wysiłek ten powinien obejmować międzynarodowe moratorium na włączenie do pasz dla zwierząt antybiotyków promujących wzrost, które zostały powiązane ze znacznie zwiększoną opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe w bakteryjnych enteropatogenach odzyskanych z infekcji u ludzi i mogą osłabić odporność zwierząt na kolonizację przez enteropatie. Podobnie powinniśmy dążyć do wyeliminowania wszelkiego niepotrzebnego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej.
Należy poprawić higieniczne praktyki przygotowywania żywności w restauracjach, szpitalach, domach opieki i prywatnych domach. Powinniśmy znacznie wzmocnić potencjał lokalnych i regionalnych departamentów zdrowia, aby monitorować praktyki w zakresie spożywek w sklepach spożywczych, restauracjach i firmach żywieniowych, aby energicznie podchodzić do podejrzewanych problemów i skuteczniej integrować ich działania z krajowymi programami nadzoru i kontroli. CDC, FDA i USDA.
Wreszcie, mamy już zdolność do poprawy bezpieczeństwa żywności poprzez zastosowanie technologii, która może chronić przed awariami bezpieczeństwa podczas produkcji, przygotowania lub gotowania: rutynowe napromieniowanie końcowego produktu handlowego w przypadku drobiu i hamburgera, przetworzonej żywności zawierającej jaja lub mleko , a wybrane warzywa liściaste i inne spożyte na surowo mogą znacznie zmniejszyć częstość występowania bakteryjnych chorób przenoszonych drogą pokarmową Badania wykazały, że napromieniowanie zabija patogeny lub znacznie zmniejsza liczbę patogenów bez szkody dla wartości odżywczej żywności lub czyniąc ją toksyczną, rakotwórczą lub radioaktywną5. Napromieniowanie żywności zostało zatwierdzone przez Światową Organizację Zdrowia, CDC, FDA, USDA, American Medical Association oraz Komitet Naukowy Komisji Europejskiej ds. Żywności i jest już używany w wielu innych krajach. W Stanach Zjednoczonych napromieniowanie świeżego mięsa jest dozwolone od 1997 r .; w sierpniu FDA zatwierdziła napromieniowanie sałaty lodowej i szpinaku. CDC oszacowało, że napromieniowanie żywności o wysokim ryzyku może zapobiec nawet milionowi przypadków bakteryjnych chorób przenoszonych przez żywność każdego roku w Ameryce Północnej. Uważam, że nadszedł czas, aby podjąć ogromny wysiłek, aby uzyskać społeczną akceptację napromieniowania żywności o podwyższonym ryzyku. Czas przestać przeżywać historię.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym artykułem.
Ten artykuł (10.1056 / NEJMp0806575) został opublikowany 11 lutego 2009 r.
Author Affiliations
Dr Maki jest profesorem medycyny na Wydziale Medycyny i Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Wisconsin oraz epidemiologiem szpitala w szpitalu i klinice Uniwersytetu Wisconsin – oba w Madison.
[więcej w: odżywka na masę mięśniową, zdjęcie panoramiczne zębów, przychodnia polna kalisz ]
Moze i prawda ale lekarze mowia inaczej
[..] Cytowany fragment: kurs tatuażu[…]
nie musisz leżeć cały czas w łóżku chyba że faktycznie źle się czujesz
Article marked with the noticed of: archiwum dokumentów[…]
Medycyna sryna…