Ponad połowa przypadków miała miejsce u dzieci, setki pacjentów było hospitalizowanych, a co najmniej ośmiu zmarło. Oprócz wycofania wszystkich produktów z orzeszków ziemnych wyprodukowanych przez firmę od stycznia 2008 r., Przywołano ponad 400 produktów spożywczych (w tym ciastek, krakersów, płatków zbożowych, słodyczy, lodów i karmy dla zwierząt domowych). Badania wykazały, że salmonella została wyizolowana z impregnowanego masła orzechowego lub pasty z orzeszków ziemnych w swoim wewnętrznym programie kontroli jakości co najmniej 12 razy w ciągu ostatniego roku, ale nie podjęto żadnych działań w celu zbadania źródła zanieczyszczenia, przeglądu procedur sterylizacji lub ponowne użycie maszyn produkcyjnych. Firma jest obecnie przedmiotem śledztwa. Oszacowano, że w przypadku dużych epidemii salmonelli, w każdym przypadku zidentyfikowanym przez kulturę kliniczną, istnieje około 38 dodatkowych niewykrytych przypadków – co oznacza, że każde z tych ognisk mogło dotknąć ponad 20 000 osób. A to nie są rzadkie epidemie. W 2006 i 2007 r. Masło orzechowe skażone przez S. Tennessee dotknęło dziesiątki tysięcy osób w 46 stanach, a od 1990 r. Doszło do co najmniej 12 innych wieloosobowych ognisk salmonelli związanych z zakażonymi pomidorami.
Po raz kolejny musimy zadać sobie pytanie, w jaki sposób choroby przenoszone drogą pokarmową mogą się rozwijać co roku w 76 milionach mieszkańców jednego z najbardziej zaawansowanych technologicznie krajów na świecie, powodując 350 000 hospitalizacji i 5000 zgonów oraz dodając 7 miliardów dolarów do naszych kosztów opieki zdrowotnej, pomimo intensywnej regulacji produkcji żywności. i dystrybucja.
Ogromne zmiany w produkcji żywności w ciągu ostatniego półwiecza leżą u podstaw zwiększonego ryzyka i złożoności chorób przenoszonych przez żywność wywołanych przez enteropatogenne bakterie pochodzące ze zwierząt żywych w Ameryce Północnej4. Obecnie praktycznie cała żywność spożywana w kraju jest uprawiana i przetwarzana na szeroką skalę przemysłową lub coraz częściej jest importowany: mleko i złożone produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, świeże warzywa i owoce oraz przetworzone przekąski i przyprawy zawierające te produkty spożywcze. Stosunkowo niewiele świeżego jedzenia, które spożywamy, jest obecnie uprawiane lub produkowane lokalnie. Ponadto Amerykanie lubią jeść, a ryzyko chorób przenoszonych przez żywność jest znacznie wyższe w przypadku żywności przygotowanej w restauracjach niż w przypadku posiłków przygotowywanych w domu.
Chociaż amerykańscy rolnicy i firmy zajmujące się przetwarzaniem i dystrybucją naszej żywności poczyniły znaczne postępy w ograniczaniu ryzyka skażenia mikrobiologicznego swoich produktów, surowe mięso i drób, surowe mleko i większość warzyw nadal powszechnie zawierają mikroorganizmy pochodzenia zwierzęcego, które są często enteropatogenami. takie jak Campylobacter, Salmonella, E. coli wytwarzające toksynę Shiga i Listeria. Przy scentralizowanej produkcji i transkontynentalnej dystrybucji żywności produkowanej komercyjnie, niezwykle duże zanieczyszczenie podstawowego produktu spożywczego lub brak usunięcia zanieczyszczeń w jednym etapie produkcji może spowodować transport zanieczyszczonej żywności do milionów konsumentów, ponieważ te dwa ostatnie ogniska salmonelli zilustrowały .
Dla tych, którzy wierzą, że rozwiązaniem jest powrót do duszpasterskiego modelu z początku XX wieku, z milionami małych gospodarstw produkujących bardziej naturalny pokarm, chciałbym zwrócić uwagę, że nawet jeśli potrzebne byłyby miliony robotników rolnych, którzy byliby potrzebni, byliby dostępni do produkcji żywności w skali quasi-boutique, koszty byłyby ogromne; nie można byłoby wyżywić 300 milionów Amerykanów, nie mówiąc już o reszcie świata
[podobne: protezy zębowe cennik, dda ddd, kbks allegro ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: dda ddd kbks allegro protezy zębowe cennik
[..] Cytowany fragment: peruki[…]
poza błonnikiem należy przyjmowac antyoksydanty
Article marked with the noticed of: psychoterapeuta lublin[…]
Nic nie wnosi, nic nie wyjaśnia.
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu soczewki[…]
Mi tez pomagał przy zakwasach po ćwiczeniach