Kluczowe pytanie brzmi, czy osoby z nadwagą mają lepszą odpowiedź w dłuższej perspektywie na diety, które podkreślają konkretną kompozycję makroskładników. W związku z tym uznaliśmy potrzebę przeprowadzenia dużego badania, które miałoby na celu przezwyciężenie ograniczeń poprzednich badań i porównanie skutków trzech podstawowych makroskładników pokarmowych. Przebadaliśmy zmianę masy ciała w ciągu 2 lat, ponieważ utrata masy ciała jest zazwyczaj największa od 6 do 12 miesięcy po rozpoczęciu diety, a następnie stopniowo odzyskuje wagę28. Metody
Projekt badania i witryny
Zaprojektowaliśmy randomizowane badanie kliniczne, aby porównać wpływ na masę ciała diet o obniżonej wartości energetycznej, które różniły się między sobą docelowym spożyciem makroskładników odżywczych – niską lub wysoką zawartością tłuszczu, średnią lub wysoką zawartością białka lub niską lub wysoką zawartością węglowodanów – i poza tym zalecenia dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego.29 Badanie przeprowadzono od października 2004 r. do grudnia 2007 r. Rozszerzony opis metod znajduje się w dodatkowym dodatku, dostępnym wraz z pełnym tekstem tego artykułu na stronie. Badanie przeprowadzono w dwóch ośrodkach: Harvard School of Public Health i Brigham and Women s Hospital w Bostonie; oraz Pennington Biomedical Research Center systemu uniwersyteckiego stanu Luizjana, Baton Rouge. Centrum koordynujące dane znajdowało się w Brigham and Women s Hospital. Pracownicy projektu National Heart, Lung and Blood Institute również uczestniczyli w opracowywaniu protokołu, monitorowaniu postępów, interpretacji wyników i krytycznej recenzji manuskryptu.
Uczestnicy
Naszym celem było rekrutowanie 800 osób z nadwagą i otyłością (400 w każdym miejscu), z których około 40% stanowiłoby mężczyzn. Uczestnicy musieli mieć od 30 do 70 lat i mieć wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) od 25 do 40. Główne kryteria wykluczenia to obecność cukrzycy lub niestabilna choroba sercowo-naczyniowa , stosowanie leków wpływających na masę ciała i niewystarczająca motywacja oceniana na podstawie wywiadu i kwestionariusza. Badanie zostało zaaprobowane przez komitet ds. Przedmiotów ludzkich w każdej instytucji oraz przez komitet monitorujący dane i bezpieczeństwo wyznaczony przez National Heart, Lung and Blood Institute. Wszyscy uczestnicy wyrazili pisemną zgodę. Zostali poinformowani, że badanie będzie porównywać diety o różnej zawartości tłuszczu, białka i węglowodanów i że zostaną im przypisane diety losowe. Masowe wysyłki były głównym sposobem rekrutacji; nazwiska zostały zidentyfikowane przy użyciu list zarejestrowanych wyborców lub kierowców. Losowe przypisania do jednej z czterech grup dietowych zostały wygenerowane przez kierownika danych w centrum koordynacyjnym na wniosek dietetyka, po potwierdzeniu kwalifikowalności uczestnika.
Utrata wagi
Cele żywieniowe dla czterech grup dietetycznych to: 20% tłuszczu, 15% białka i 65% węglowodanów (o niskiej zawartości tłuszczu, średnio białko); 20% tłuszczu, 25% białka i 55% węglowodanów (niskotłuszczowy, wysokobiałkowy); 40% tłuszczu, 15% białka i 45% węglowodanów (wysokotłuszczowe, średnio-białkowe); i 40% tłuszczu, 25% białka i 35% węglowodanów (wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe). Tak więc, dwie diety były niskotłuszczowe, a dwie były wysokotłuszczowe, a dwie były średnią proteiną, a dwie były wysokobiałkowe, co stanowiło strukturę czynnikową dwa na dwa.
[przypisy: test woronowicza, odżywka na masę mięśniową, wykaz leków bezpłatnych dla seniorów ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: odżywka na masę mięśniową test woronowicza wykaz leków bezpłatnych dla seniorów
Czasami to po prostu jakiś drobny uraz
Article marked with the noticed of: gainer[…]
Mam obsesję punkcie potworności jaką jest tętniak mózgu.
[..] Cytowany fragment: znicze[…]
wszystkie choroby wykrylam sama chodząc po prywatnych specjalistach
[..] Odniesienie w tekscie do labioplastyka Warszawa[…]
cierpiącym na przewlekłe bóle brzucha o nieustalonej przyczynie